دکتر سید جوادهاشمیفشارکی
مرحوم ســـــــردار جانباز مهندس
محمدعلی یکپـــسر
این نوشتار چکیدهای از زندگی نامه و فعالیتهای مرحوم ســـــــردار جانباز مهندس محمدعلی یکپـــسر در دوران دفاع مقدس وپس از آن، تدوین شده از متن تهیه شده توسط فرزند برومندشان بوده و بنده بعنوان یک همکار وی در برخی از پروژههای زیر ، که اسوه اخلاق بودند ، بعنوان دینی که برگردنمان داشته اند ، برخود فرض دانستم جهت نکوداشت ایشان ارایه نمایم .
دکتر سید جوادهاشمیفشارکی
محمدعلی یک پسر در ۹ تیرماه ۱۳۳۰ در کربلای معلی چشم به جهان گشود. والدین او در سنین خردسالی به مشهد بازگشتند و سپس شهر قم را برای زندگی انتخاب کردند. مادر متقی ایشان در واقعه خرداد ۱۳۴۲ قم در مداوا و پناه دادن مجروحان آن نقش ویژه ای داشت .
وی در تابستان ۱۳۵۰ فوق دیپلم راه وساختمان را گرفت. و سپس از دانشکده تکنیکوم نفیسی تهران (خواجه نصیرالدین طوسی فعلی) فارغ التحصیل شد
با اوج گیری مبارزات انقلاب اسلامیدر شوشتر با ایجاد جلسات روشنگری در میان همسایگان فعال بود.با پیروزی انقلاب اسلامی، تا اواخر سال ۱۳۵۸ به عنوان رئیس پروژه های عمران روستایی و عضوشورای هماهنگی عمران و اشتغال استانداری خراسان مشغول به خدمت بود. سپس در اسفند ۱۳۵۸ افتخار پاسداری را برگزید و علیرغم موقعیت های خاص و پردرآمد کار در بخش خصوصی، خدمت به انقلاب اسلامی را با حضور در نهاد سپاه پاسداران به عنوان اولین مسئول مهندسی سپاه خراسان آغاز کرد. آنگاه راه اندازی و مسئولیت مهندسی رزمیمحورهای سومار و ایلام از مهر تا اسفند ۱۳۶۰ که از مهمترین دستاوردهای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد: احداث جاده های جدید نظامیو تعریض معابر صعب العبور کوهستانی، خاصه ابتکار احداث جاده و یک پل راهبردی در محور شمال غرب ایلام (تنگه بیجار) که تأثیر مهمیبر عملیات عاشورای۲ داشت و در همین دوران دچار صدمه شدید جسمینیز شد. ابداع سنگرهای پیش ساخته پنج ضلعی برای اولین بار در دوران دفاع مقدس؛ ساخت ماکت های توپوگرافی به صورت موزائیکی از منطقه برای فرماندهان عملیات با حداقل امکانات که مورد تقدیر سردار شهید محمد بروجردی قرار گرفت. مسئول ستاد و جانشین مهندسی رزمیقرارگاه کربلا از ابتدای فروردین تا مهرماه ۱۳۶۱ در عملیات های فتح المبین، بیت المقدس و رمضان؛ نماینده ویژه مهندسی در قرارگاه های کربلا، نجف و خاتم الانبیاء و مسئول ساخت و ساز در قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) از تیرماه تا مهر ماه ۱۳۶۲؛ و بنیانگذاری دفتر مهندسی وزارت سپاه در خراسان .
مهندس یک پسر، پس از چند سال تجربه، وارد میدانی سخت برای خدمت شده بود و می بایست علاوه بر وظایف جاری دفاتر مهندسی سپاه، در طرح های پیچیده مهندسی رزمیدر عملیات های مهمیمانند بدر و والفجر ۸ نقش ایفا می کرد. او برای تأمین زمین عقبه یگان های رزم و احداث ۳ اردوگاه بزرگ در خوزستان تلاش چشمگیری داشت و به پاس این خدمات از سوی وزیر سپاه مورد تقدیر قرار گرفت.
وی پس از دفاع مقدس با شرایط دشوار محل زندگیِ بسیاری از رزمندگان و حتی فرماندهان دفاع مقدس، ساخت خانه برای ایثارگران در دستور کار بنیاد تعاون سپاه قرار گرفت. براین اساس، مهندس یک پسر طی حدود هشت سال کار شبانه روزی، ۷۴۸ واحد مسکونی آپارتمانی را در منطقه جدیدالاحداث قاسم آباد مشهد احداث کرد.
سردار یک پسر، با دعوت اداره مهندسی ستاد مشترک سپاه، مسئولیت سازمان اجرایی حوزه مرکزی را در تهران برعهده گرفت. طی این دوران نیز با تلاش شبانه روزی در امور عمرانی، نقش مؤثری در مستحدثات مسکونی و اداری ستاد مشترک سپاه، شهرک شهیدان شیردم، شهرک شهید دقایقی، بخشی از قرارگاه ثارالله ، مجتمع رفاهی فدک رامسر و ده ها پروژه دیگر در شهرهای مختلف داشت.
در این دوره، مرمت پروژه تازه احداث هتل طبرسی مشهد را نیز برعهده گرفت و پروژه ای که به دلیل مشکلات فنی در معرض نابودی قرار داشت را نجات داد. این اقدام مورد تقدیر ویژه فرماندهی کل سپاه قرار گرفت و در آن جلسه سردار صفوی ایشان را از بنیانگذاران مهندسی سپاه خطاب کرد.
ضرورت ثبت دستاوردهای مهندسی در دفاع مقدس و توسعه دانش مهندسی رزمیموجب شد تا در این دوره به عنوان اولین مسئول مرکز، این وظیفه را برعهده بگیرد. راه اندازی نشریه تخصصی «سنگر» از دستاوردهای این دوره بود.
در کارنامه زندگی ایشان، خدمت به حفظ آثار دفاع مقدس با طراحی و آغاز احداث ۴ موزه دفاع مقدس در دزفول، ایلام، سنندج و ارومیه قرار دارد. توسعه مطالعات مهندسی در ابنیه موزه ای، از دیگر دستاوردهای سردار یک پسر طی این دوره است که مورد تقدیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفت.
او که سابقه ای طولانی در دوران دفاع مقدس و دوران سازندگی داشت، در آخرین سال های خدمت در سپاه، برای هماهنگی بیشتر میان وزارت دفاع و پروژه های عمرانی سپاه تلاش کرد و نقش مؤثری را در پیشبرد این پروژه ها با نظارت عالیه بر اجرای آنها برعهده گرفت.
سردار یک پسر با تشدید شرایط بیماری، در اواخر فروردین ماه ۱۳۸۵ در حالی که ۴۱ ماه خدمت در جبهه و ۲۵ درصد جانبازی ؛ درخواست بازنشستگی کرد و پس از موافقت به موطن خود در مشهد مقدس بازگشت.
روح پرتلاش و خستگی ناپذیر او در پس از بازنشستگی، موجب شد از پای ننشیند و همچنان به انجام وظیفه در عرصه های مختلف بپردازد. در این دوران تا زمانی که آثار بیماری او را خانه نشین نکرده بود؛ فعالیت های: نظارت عالی بر پروژه های نیروی زمینی سپاه در شمال شرق، مشاور عالی قرارگاه قرب قائم(عج) در پروژه قطار شهری مشهد. ثبت اختراع «قطعات پیش ساخته بتنی پویا» در سال 1385 و تولید نمونه ای از آنها ، تکمیل احداث مسجد و حسینه حضرت زینب(س) که پیش از حضور در تهران در اوایل دهه ۷۰ آن را بنیان نهاد؛ طراحی یا تکمیل ساخت حدود ۳۰ مسجد دیگر در مشهد و حومه؛ عضویت در کارگروه های تخصصی بسیج مهندسین استان خراسان رضوی؛ را انجام داد.
سردار مهندس حاج محمدعلی یک پسر، سرانجام پس از سال ها تحمل بیماری که ۲ سال آخر آن بسیار دشوار بود؛ در شب جمعه ۲۹ آذرماه ۱۴۰۳ دعوت حق را لبیک گفت و روح بلندش به دوستان و همرزمان شهیدش پیوست. او همزمان با شام میلاد حضرت فاطمه(س) در رواق مبارکه حضرت زهرا(س) حرم مطهر رضوی در منزل ابدی آرام گرفت. روحش شاد و یادش گرامیباد .
سردار مهندس یک پسر در کلام همکاران وی
سردار جانباز مهندس محمدعلی یک پسر/ مراسم ختم وی / 11 دی 1403 / دو فرزند مرحوم / سردارمهرداد / سردارموسوی / سرداراقاخانی/ سردارعطار زاده ...
آپارات · 1 month ago
مراسم ختم مرحوم مهندس یک پسر
سردار مهندس یک پسردر کلام همکاران وی/ سردار جانباز مهندس محمدعلی یک پسر/ مراسم ختم وی / 11 دی 1403 / دو فرزند مرحوم / سردارمهرداد / سردار...
آپارات · 1 month ago